Θεωρία Χρωμάτων
Η αρχή της θεωρίας χρωμάτων ξεκινά με τον βασικό χρωματικό κύκλο, ο οποίος περιλαμβάνει 12 χρώματα. Αυτά μπορούν να χωριστούν σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτογενή χρώματα, τα οποία όταν συνδυάζονται με ένα ουδέτερο (μαύρο ή άσπρο) για την αλλαγή των αποχρώσεων, δημιουργεί ένα ολόκληρο φάσμα χρωμάτων που καλύπτει όλα όσα μπορείτε να φανταστείτε.
Ορισμοί
Απόχρωση – Το ίδιο το χρώμα.
Τόνος – Η φωτεινότητα ή το σκοτάδι ενός χρώματος.
Tint & Shade – Η απόχρωση είναι μια απόχρωση με προσθήκη λευκού, η απόχρωση είναι μια απόχρωση με προσθήκη μαύρου.
Πρωτεύον – Δεν μπορεί να γίνει με ανάμειξη άλλων χρωμάτων – Κόκκινο, μπλε, κίτρινο.
Δευτερεύον – Μπορεί να γίνει με ανάμειξη των πρώτων – Πράσινο, πορτοκαλί, μοβ.
Τριτογενή – Μπορεί να παρασκευαστεί με ανάμειξη πρωτογενών και δευτερογενών – γαλαζοπράσινο (μπλε-πράσινο), κεχριμπαρένιο (κίτρινο-πορτοκαλί) και μούρο (κόκκινο-μοβ) για να αναφέρουμε μερικά.
Τύποι χρωμάτων
Όταν μελετάτε τη θεωρία των χρωμάτων, συναντάτε μια πληθώρα σχημάτων συνόλων, με ονόματα όπως τριαδικά ή ανάλογα, που αναφέρονται στη σχέση των επιλεγμένων χρωμάτων μεταξύ τους στον τροχό. Όταν συνθέτουμε έναν συνδυασμό χρωμάτων, σπάνια τα χρησιμοποιούμε, προτιμώντας να δουλεύουμε πιο ενστικτωδώς με αυτά που ταιριάζουν ή δεν πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, τα οποία θα αναφέρουμε παρακάτω.
Συμπληρωματικά Σχέδια
Σε αντίθεση με ένα μονόχρωμο σχέδιο, ένα συμπληρωματικό σχέδιο χρωμάτων , χρησιμοποιεί χρώματα που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στον τροχό χρωμάτων. Αυτή είναι μια πολύ πιο τολμηρή επιλογή και πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε να φαίνεται πολύ φανταχτερή. Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε ένα «ουδέτερο» υλικό ως αντίθετο χρώμα, όπως οι πορτοκαλί-χρυσοί τόνοι του ορείχαλκου που έρχονται σε αντίθεση με το μπλε ναυτικό σπρέι.
Ενώ η εξέταση των συνδυασμών χρωμάτων μέσω της θεωρίας χρωμάτων είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως εάν θέλετε μια παλέτα ζεστού ή ψυχρού τόνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν δημιουργείτε ένα σχέδιο σε μια οικογένεια χρωμάτων, για παράδειγμα ροζ και κόκκινα (ζεστά) ή γαλαζοπράσινα και μπλε (ψυχρά).
Όταν δημιουργείτε μια δροσερή ή μια ζεστή παλέτα, είναι σημαντικό να ταιριάζετε με τους υποτόνους των ουδέτερων για να είναι είτε δροσεροί είτε ζεστοί. Όταν επιλέγουμε ένα χρώμα βαφής ή σπρέι, τείνουμε να κοιτάζουμε προς την ξυλεία, την πέτρα ή το χρώμα που είναι η θεμελιώδης πτυχή του χώρου, και από εκεί επιλέγουμε ένα ουδέτερο χρώμα σπρέι. Οι περισσότερες από τις καλές εταιρείες βαφής θα σας ενημερώσουν στον ιστότοπό τους ποιοι είναι οι τόνοι αυτής της απόχρωσης.
Παλέτες Cool Toned Material & Παλέτες με ζεστά τονισμένα υλικά
Οι συμβουλές μας για την επιλογή χρωμάτων:
Λάβετε υπόψη πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν σχετικά με το χώρο – εργαστείτε γύρω από αυτά τα στοιχεία, όπως το πάτωμα ή βασικά έπιπλα, καθώς ο συνδυασμός χρωμάτων πρέπει να είναι συμπαθητικός και συμπληρωματικός με αυτά.
Σκεφτείτε τη διάθεση του χρώματος. Το κίτρινο για παράδειγμα συνδέεται με τη θετικότητα και μπορεί να προσθέσει μια ηλιόλουστη ατμόσφαιρα σε έναν χώρο. Μπορεί να συνδυαστεί με ένα χλωμό ουδέτερο για να μην γίνει υπερβολικό ή ένα μαύρο για να προσφέρει έντονη αντίθεση.
-
Τα πράσινα και τα κόκκινα λειτουργούν καλά σε σπίτια εποχής και είναι εμβληματικά των παραδοσιακών αγγλικών εξοχικών σπιτιών.
-
Το μπλε και το πράσινο λειτουργούν καλά στις κουζίνες και τα μπάνια, δημιουργώντας γαλήνους χώρους.
Εάν δεν είστε σίγουροι για την επιλογή χρωμάτων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, πολλά από τα μεγάλα ονόματα της βαφής, όπως το Farrow και το Ball, προσφέρουν χαρακτηριστικά όπου δείχνουν συμπληρωματικά χρώματα στο χρώμα που έχετε επιλέξει.
Να θυμάστε πάντα την πτυχή του δωματίου – είτε βλέπει προς τον Βορρά, τον Νότο, την Ανατολή ή τη Δύση.
-
Τα δωμάτια με βόρειο προσανατολισμό έχουν πιο κρύο φως, να είστε προσεκτικοί με τη χρήση ψυχρών τόνων σε αυτούς τους χώρους, καθώς το εφέ μπορεί να ενισχυθεί. Για ένα πραγματικό ουδέτερο αποτέλεσμα, επιλέξτε ένα πιο ζεστό λευκό με κίτρινη ή κόκκινη βάση. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις θα βοηθήσουν επίσης στη θέρμανση του χώρου.