ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΦΙΛΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Ο βιοφιλικός εσωτερικός σχεδιασμός είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται στη βιοφιλική αρχιτεκτονική και την οικοδομική βιομηχανία για να αυξήσει τη συνδεσιμότητα των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο μέσω της χρήσης σχεδίων φύσης, χώρου και βιοφιλικής αρχιτεκτονικής που μιμούνται τον φυσικό κόσμο. Ο βιοφιλικός σχεδιασμός επικεντρώνεται συχνά στην αρχιτεκτονική και στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα κτίρια για να συμπεριλάβουν πιο φιλικούς προς τη φύση χώρους εργασίας για ψυχική υγεία, δημιουργικότητα και παραγωγικότητα.
Η βιοφιλική προέρχεται από τη λέξη «βιοφιλία» που σημαίνει «έλκομαι προς τη φύση, αισθάνομαι μια στοργή για αυτήν, μια αγάπη, μια λαχτάρα», μια έμφυτη αγάπη για τον φυσικό κόσμο.
Στη δεκαετία του 1980, ο Αμερικανός ψυχολόγος Edward. Ο O. Wilson διέδωσε τον όρο Βιοφιλικός Σχεδιασμός, αφού παρατήρησε πώς οι αυξανόμενοι ρυθμοί αστικοποίησης οδηγούσαν σε αποσύνδεση από τον φυσικό κόσμο.
Ο βιοφιλικός σχεδιασμός ενσωματώνει ουσιαστικά στοιχεία σχεδιασμού που μας συνδέουν με τη φύση, για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που ενισχύει τη συνολική ψυχική και συναισθηματική μας ευεξία στο σπίτι \ .
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΒΙΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ;
Βιοφιλικός σχεδιασμός Αισθητική Περιλαμβάνει έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στη φύση μαζί με μια βιοφιλική διακόσμηση που εγχέεται σε όλο το σπίτι σας.
Η Βιοφιλική Αισθητική συνδυάζει τον βιοφιλικό σχεδιασμό + τις βιοφιλικές αρχιτεκτονικές έννοιες σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής που είναι σκόπιμος για τη χρήση, την εκτίμηση και τη διατήρηση της φύσης.
Η Terrapin Bright Green, μια εταιρεία συμβούλων βιωσιμότητας και ηγέτης στο Κίνημα Βιοφιλικού Σχεδιασμού για βιώσιμους χώρους εργασίας, δείχνει μέσω πολλαπλών μελετών ότι «Ο βιοφιλικός σχεδιασμός μπορεί να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και τη σαφήνεια της σκέψης, να βελτιώσει την ευημερία μας και να επιταχύνει τη θεραπεία»
Εάν όλες αυτές οι μελέτες δείχνουν τον αντίκτυπο σε υγιείς χώρους εργασίας – τότε πώς και δεν φέρνουμε αυτήν την ολιστική προσέγγιση του τρόπου ζωής στην καθημερινή μας ζωή; Και πώς στο καλό το κάνουμε;
Πρώτον, ως θεμέλιο, είναι καλό να έχουμε μια κατανόηση των 6 αρχών σχεδιασμού του Βιοφιλικού Σχεδιασμού.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 6 ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΙΟΦΙΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ;
Με βάση τις 6 αρχές σχεδιασμού από διάσημες βιοφιλικές αρχιτεκτονικές και ταξινόμηση βιοφιλικού σχεδιασμού από τον Dr. Stephen R. Keller, εξηγεί ότι ο βιοφιλικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής:
- Περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά:
Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του βιοφιλικού σχεδιασμού είναι η προώθηση μιας σύνδεσης ανθρώπου-φύσης. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να ενσωματώσετε φυτά και διάφορους τύπους βλάστησης στη βιοφιλική διακόσμηση του σπιτιού σας. Η παρουσία φυτών μπορεί να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τη διάθεση, να προκαλέσει άμεση επούλωση και να προσφέρει άνεση.
- Φυσικά σχήματα και μορφές:
Το φυσικό περιβάλλον τόσο συχνά μιμείται την ανθρώπινη εμπειρία. Πάρτε για παράδειγμα το βιοφιλικό μοτίβο ενός μόνο φύλλου, που μοιάζουν με τις γραμμές στα χέρια μας, τις ρίζες δέντρων που μοιάζουν με τις φλέβες μας ή τα δακτυλικά αποτυπώματα που μοιάζουν με τους δακτυλίους σε ένα δέντρο.
Η ενσωμάτωση αυτών των βιοφιλικών μοτίβων στη βιοφιλική εσωτερική σας διακόσμηση μέσω βιοφιλικής τέχνης τοίχου όπως φωτογραφίες, εκτυπώσεις τέχνης και έπιπλα είναι ένας τρόπος για να εμποτίσετε βιοφιλικό σχεδιασμό στο υπνοδωμάτιο, το γραφείο στο σπίτι ή το σαλόνι σας.
- Πρότυπα και διαδικασίες αποκατάστασης:
Η έγχυση των αισθήσεών μας στη βιοφιλική διακόσμηση του σπιτιού εμποτίζει μια ηρεμία στην καθημερινή μας ζωή. Σκεπτόμενοι την όραση, τον ήχο, την όσφρηση, την αφή, τη γεύση και την κίνηση που θα φέρουν ένα πρόσθετο όφελος του βιοφιλικού σχεδιασμού στο σπίτι σας. Σκεφτείτε τις μυρωδιές που θέλετε στο σπίτι σας, τη μουσική που παίζετε στο παρασκήνιο και τις υφές που έχετε στη διακόσμησή σας.
- Φως και χώρος:
Φέρνοντας φυσικό φως από το εξωτερικό είναι τόσο ευεργετικό για την ευεξία μας – (και όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου μας!). Η διασφάλιση ότι υπάρχει πολύ φυσικό φως στο σπίτι σας και η χρήση του χώρου με τρόπο που δημιουργεί ηρεμία – σκεφτείτε την αποσυμφόρηση, την αγορά μονάδων αποθήκευσης για να κρύψετε παιδικά παιχνίδια και τη δημιουργία ενός πιο ανοιχτού χώρου – θα παρέχει φως και χώρο στο σπίτι σας, με αποτέλεσμα περισσότερη ηρεμία στο σπίτι σας. Μια άλλη συμβουλή είναι η προσθήκη βιοφιλικού σχεδιασμού φωτισμού στο σπίτι σας.
- Σχέσεις βάσει τόπου:
Αυτό το στοιχείο επικεντρώνεται στις συνδέσεις του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και τα εξέχοντα βιογεωγραφικά χαρακτηριστικά της φύσης – όπως οι ωκεανοί, τα ποτάμια, τα βουνά, τα επιδόρπια και τα φυτά. Η ενσωμάτωση φωτογραφιών της φύσης, τοιχογραφιών ή έργων τέχνης που μιμούνται την οικολογία και μέρη που μας φέρνουν ειρήνη, μας επιτρέπει να προωθήσουμε τη σύνδεσή μας με τον φυσικό κόσμο και να προκαλέσουμε μια αίσθηση ελπίδας και θεραπείας.
- Εξελιγμένες σχέσεις ανθρώπου-φύσης:
Εκτός από το να ψεκάσετε μια βιοφιλική αισθητική στο σπίτι σας, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να έχετε έναν εμφανή χώρο στο σπίτι σας που είναι ένα «καταφύγιο» ή ένα συναισθηματικό δωμάτιο διαφυγής που παρέχει ένα ασφαλές μέρος για όλα τα συναισθήματά σας, Παρέχοντας έναν ασφαλή χώρο στο σπίτι σας για αποσυμπίεση, ατμόσφαιρα και χαλάρωση. Οι χώροι εμποτισμένοι με τη φύση είναι τόσο σημαντικοί για την αποκατάσταση και τη χαλάρωση (Browning et al.. 2014). Σκεφτείτε κρυστάλλινο δωμάτιο, αίθουσα μασάζ στο σπίτι, αίθουσα με θέμα τη φύση ή μικροσκοπική αίθουσα βιβλιοθήκης όπου μπορείτε να ξεφύγετε σε έναν άλλο κόσμο χωρίς να φύγετε από το σπίτι σας.